Tuesday, 31 May 2011

World Milk Day

Assalamualaikum & Hye guys...

Mesti korang tak tahu kan kite ade hari susu sedunia sebab aku pun baru tahu,hahahaha.Hari susu sedunia ni biasanya disambut setiap 1 Jun bersamaan dgn hari ni la.Macam mane sambutan dia pun aku tak penah tgk.Agaknya hari ini sume kedai serve air susu kot(erk,takde langsung).



Hari susu sedunia ni mula disambut pada tahun 2006.Cara dorang sambut dengan bagi susu,cheese,yogurt ngan aiskrim secara percuma kat orang ramai.Saje je aku bold percuma tu sebab kalau percuma mmg korang nampak yg paling pantas kejar adalah aku,hahahaha.

Eh,lupa nak cakap company yg perkenalkan 'World Milk Day' ni adalah leader bagi industri tenusu ni iaitu DeLaval.Dorang ngan partner dorang FAO(Food&Argiculture Organization).Betol ke fulllname FAO 2,betol kot.DeLaval ngan FAO ni cuba kongsi maklumat tentang susu ni kat seluruh dunia disamping membasmi kemiskinan rakyat dunia.

Nak tau lagi pasal 'World Milk Day' ni korang try tgk kat web http://worldmilkday.com/. Kat situ jugak korang ley tengok mitos-mitos yg salah tentang susu dan fakta sebenar ttg susu ni.Yg plg aku suke mitos die org kate kalu minum susu ni boley gemok kan.Sebenarnya salah sama sekali sebab fakta dia kalau kita amik low fat milk untuk kadar yang cukup,ia dah membantu membakar kalori dan ianya adalah cara yg sesuai untuk turunkan berat badan.Lepas ni at least sehari kene minum susu! Yes,aku mmg suke susu lagi-lagi HL.Dedapnya.....

Ok fine.Tgk gambar ni buat aku nak pegi 99 sekarang jgk beli and makan.Waaaa....

.
.
.
^_^
♥♥♥

2 comments:

Finaz Jaafar said...

aku memang minum susu hampir setiap hari..sejak kebelakangan ni la..kalau aku start dari dulu mesti aku tak 'comel' cam skrg

Cik Eyka said...

Hahaha...minum yg low fat 2 finaz

Yang sayang Eyka, :P

Kalau susah,sayang Eyka pakai e-mail je