Monday, 23 May 2011

Lagi Kisah Bahan Makanan Haram

Assalamualaikum & Hye guys..

Mesti korang ada dengar jugak kan 'hot status update' yang ngah kecoh kat FB hari ini.
'Kek Secret Recipe Haram'. Wah..bahaya ni keluar statement cam ni kalau xsiasat btol2.
Ramai plak yang dah menangis tersedu-sedan(yeke?takde la sgt kan), lagi2 yang addict ngan secret recipe ni bile bace entri kat Persatuan Pengguna Islam Malaysia.

Malas nak komen pasal entri 2. Korang2 yang belom baca lagi,cer tgk cer tgk kt link bawah ni,


Ok,tujuan aku post entri ni bukan pasal bende DNA vavi ni,tapi aku rasa entri ini dah timbulkan salah faham kat org ramai. Aku yang baca mula2 pun ikot terjebak sekali tapi lepas baca entri2 org lain dgn pendapat2 orang dalam FB baru aku sedar aku dah salah faham.

Ok,aku jelaskan sikit. Sebenarnya 'BUKAN KEK SECRET RECIPE YG HARAM'. Entri atas ini betul tapi tajuk artikel dia salah. Korang perasan tak ada statement dia yang menyatakan Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 ) yang tak halal, bukan Secret Recipe. 2 syarikat ni berbeza. Klu nak tau lagi try tgk sini >>> Senarai Halal. Kat situ korang ley nampak SYARIKAT PURATOS & SECRET RECIPE ADALAH 2 COMPANY BERBEZA.

Korang tak nampak lagi? Korang tgk statement bawah ni :

TALENTO BROWNIES CONCENTRATE SECRET RECIPE (nama produk yg haram)
BRAND: PURATOS (jenama produk yg haram)
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD. (pengeluar yg ditari sijil halalnya)

CARAMEL CREAM CHEESE (nama produk)
BRAND: SECRET RECIPE CAKES & CAFE SDN BHD (jenama produk)
-SECRET RECIPE CAKES & CAFE SDN BHD (pengeluar)
Nampak kan beza dia? Unless kalau Secret Recipe gunakan produk PURATOS sebagai bahan buat kek,maka jatuhlah HARAM kek itu.Sekian...hehehehe,tapi mane kita tau kan dia pakai produk syarikat mana.

So,sebagai pengguna Islam ni. Rajin2 lah check status HALAL makanan kita,tapi kalau dah was-was tu xpayah makan pun xpe kot kan. Jom semak status HALAL kt sini laman web www.halal.gov.my
.
.
.
^_^
♥♥♥

No comments:

Yang sayang Eyka, :P

Kalau susah,sayang Eyka pakai e-mail je