Monday, 30 May 2011

Issue 'bir halal' yang Haram

Assalamualaikum & Hye guys...

Tak tau macam mane nak start celoteh aku,tapi bile dah start ase macam taknak stop je.Hahaha..(Tak pasal-pasal tergelak padahal tak lawak pun). Ok lah guys,hari ini time aku bace myMetro aku ade terbace 1 issue nih. Yang ngah kecoh-kecoh kat Malaysia nih. Pasal 'Bir halal' yg aku pun sebenarnya baru tau. Sgt-sgt ketinggalan zaman aku ni kan,hahahaha..Lantak lah,lambat ke cepat ke janji aku tahu.Hahaha(Gelak jahat).

Dahla,korang bukannya nak dengar aku celoteh ni.Terus kepada issue dia,hehehe.Aku ada baca pasal JAKIM dah wat ujian kat 1 brand minuman 'bir halal' nih untuk dianalisis.Selidik punye selidik rupa-rupenya air yg dikatakan halal tu dah lebih piawaian yg ditetapkan.

Sebenarnya Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan kandungan alkohol dalam makanan serta minuman yang dibenarkan syariat Islam ialah tidak melebihi 0.01 peratus tapi hasil yg dorang dapat dari analisa tu 0.05. Jadi secara automatiknya ia bertukar haram walaupun lebih 0.04 je.Nak tau lebih lanjut korang tgk kat myMetro-'Bir halal' jadi haram sebab aku malas nak cerite banyak-banyak.

Yg lebih jadi issue ni bila syarikat pengedar minuman malta berjenama Barbican masuk surat kabar jgk cakap dorang rugi sebab pengguna salah anggap and buat spekulasi 'bir halal' yg aku duk cite kat korang tu air yg syarikat dorang keluarkan.Padahal dorang cakap air dorang tu adalah air buah-buahan and tak ada pun alkohol dalam tu.

Rasa cam kosong je,aku tepekkanlah gambar Barbican tu siap ada sijil halal lagi.

Rasa-rasanya pengguna Malaysia sekarang dah bijak buat keputusan mana baik mane buruk kan.Kalau korang nak baca lagi cerita Barbican ni tgk kat surat kabar Metro takpun online je kan cepat,tgk kat myMetro-'kami kerugian'.Tapi sebagai orang Islam kan,kalau was-was tu baik tak payah minum.Tapi kalau rasa ok je,sukati korang lah asalkan jgn minum 'air kencing syaitoooonnnn' yg betul tu sudey.Kita tunggu je la keputusan dari JAKIM and kita ni yang tak berapa nak cukup banyak ilmu ni,kalau Jakim yg lebih arif tu Haram ia tetap Haram.Jangan kite menidakkan yg benar dan membenarkan yg salah.
.
.
.
^_^
♥ ♥ ♥

2 comments:

Finaz Jaafar said...

MINUM COKE JELAAA..HAHAHA

Cik Eyka said...

Aku xpenah tgk pun weh bir halal ni hape..cam mane ghupe die,

Yang sayang Eyka, :P

Kalau susah,sayang Eyka pakai e-mail je