Friday, 12 August 2011

Raya,Puasa,Dulu dan Sekarang

Assalamualaikum & Salam Ramadhan...

Hye guys,Pose x?Relax lah babe..Baru hari ke-13 kan hari ni.Takkan dah tak larat,melepet je atas katil.Anyway hari ni aku saja nak menghidupkan suasana puasa and raya dalam blog aku ni.Rasa-rasa sama tak  apa yang aku tulis sekarang kat bawah ni dengan apa yang korang rasa.Hehe...

Dulu...Dengar je kena puasa rasa macam tension je sebab besoknya balik sekolah mesti melepet kelaparan,
Sekarang...Puasa seronok sebab alang-alang boleh diet & jimat duet!*aku sorang je pk macam ni kot,lalala
Dulu...Sebulan sebelum puasa mak dah heboh beli kain ela,tempah baju raya,tempah langsir suma.
Sekarang...Dah nak habis sebulan puasa baru heboh nak carik baju dah siap,langsir siap,sumenya serba siap. 
Dulu...Sebulan sebelum mak berdialog'Kak,Jom ikut mak pegi beli baju raya.'
Sekarang...Sebulan sebelum puasa mak aku berdialog'Kak,nanti ko beli baju sendiri.Dah kojo!'*sedey! 
Dulu...Time nak sahur mak kejut,bangun gosok gigi cuci muka terus makan.Tak payah fikir pape,
Sekarang...Kena kunci alarm,kalau tak sedar tak sahur.Kalau duk umah pun kena bangun awal tolong mak masak.*memang masak dengan mata 3/4 terbuka je la kan. 
Dulu...Seminggu lepas puasa dah siap-siap nak buat kueh raya.Bertin-tin,berbekas-bekas biskut raya ngan kerepek.
Sekarang...Seminggu sebelum raya baru nak siap-siap.Siap-siapkan ape?siap-siapkan duet nak beli biskut raya ngan kerepek.Tu pun sejenis beli 50biji,100 biji.Ala kad(ala kadar) katanya. 
Dulu...Time buka macam-macam makanan mak masak,mee la,kuih muih la.Air macam-macam jenis.
Sekarang...Banyak jugak tapi sume beli.Hari-hari benda yang sama.Kalau takde duet tu ontok-ontok(diam-diam) je la. 
Dulu...Tak sabar tunggu raya sebab nak kumpul duet raya banyak-banyak!
Sekarang...rasa macam taknak raya,nak selamanya puasa sebab sedey nak kena kuarkan duet raya,waaaa!
Tu je la yang dapat aku fikir tengah hari buta ni.Walaupun semuanya dah berubah sekarang tapi aku tetap tunggu puasa dan raya ni.Sebab dapatjumpa dengan semua saudara-saudara and kawan-kawan yang dah lama takjumpa.So,Selamat Hari Raya semua!!!*woi Eyka,puasa baru 13 hari,lambat lagi raya! Dush3!

.
.
.
Wink
♥♥♥ Raye,raye,raye!!


2 comments:

cik mawar said...

hahah..apa pun ta boleh...

Cik Eyka said...

hehehehe...btol ape kak eyka tulis,kan2..

Yang sayang Eyka, :P

Kalau susah,sayang Eyka pakai e-mail je